Självhushåll är lockande

Tanken om självhushållning lockar och jag inspireras mycket av dem som odlar sin egen mat. I år har vi odlat olika grönsaker och nu börjat plantera bärbuskar och dessutom hittat mer ätbart i markerna som vi inte visste fanns.

Våra barn älskar bär! Därför blev jag extra glad när jag härom sistens hittade bärbuskar/klängväxter till halva priset i en butik och handlade flera olika sorter. Några av dem planterade vi härom dagen utmed södersidan av ladugården.
Det kommer att bli jättefint!

En vindruva, Vitis Sucribe som är en mycket härdig sort och får gröna druvor,
ett taggfritt björnbär av sorten Thornless Evergreen och ett gojibär (som jag haft sedan innan och är spretigt och tunt och som jag undrar om det någonsin kommer ge bär).
Växterna planterades i en blandning av brunnen kogödsel och planteringsjord och sätts i samma djup som de haft i krukan..
Framgent ska de få spaljéer att växa mot och även gojibäret ska jag försöka stävja mot väggen en aning. Två krusbärsbuskar köpte jag också vid samma tillfälle, en med gröna bär och en röd sort, men de får stå kvar i sina krukor ännu en tid eftersom jag inte vet vart de ska få växa.
Svarta och röda vinbär har vi också i trädgården men ännu är de mycket små plantor. Jag längtar tills de dignar av bär som vi kan plocka och frysa in.

Vid röjning i skogsbrynet i helgen hittade sambon ytterligare en krusbärsbuske och dessutom ett äppelträd som vi inte lagt märke till innan. Så roligt att hitta nya växter hela tiden!
Skogen blir luftig och vacker utan sly och småträd. I huvudsak sparas bok och ek men som ni kan se på den nedre bilden fick också en fluffig gran stå kvar tills vidare. Även några björkar står kvar vilka senare kommer att tas ned när vi behöver ved.

No Comments

Post A Comment