2 av de bästa smultronsorterna

Visst är smultron ljuvliga! Fyllda med sommarsmak och minnen.
Idag berättar jag om 2 av de bästa smultronsorterna.
Knappast kan man väl ha för mycket av de härliga bären men idag när jag rensade i örtagården fanns det smultron både här och var och jag bestämde mig för att flertalet skulle få byta växtplats.

Smultron
Smultron ingår i släktet Fragaria, där också jordgubbar återfinns och de båda är så kallade skenfrukter. Det innebär att de egentliga frukterna inte är hela det röda bäret vi tänker på utan de små prickar (nötter) som sitter runt bäret och känns i munnen när vi äter dem som pyttesmå frön.
Smultronets vetenskapliga namn är Fragaris vesca där Fragaria kommer från ordet fragum som betyder smultronbär och vesca som betyder ätbar, njutbar.Rödluvan
Sorten jag grävde upp heter ’Rödluvan’ och får röda smultron. Det är en så kallad revbildande sort som från moderplantan skickar ut långa trådar där det sedan växer ut ett litet smultronskott som rotar ut. På så vis kan sorten förflyta sig över en stor yta snabbt och därtill ganska obemärkt när den som i min rabatt växer andra växter intill som skymmer den.
Ser man inte upp så kan revbildande smultron faktiskt te sig lite ogräslika i sin vilda framfart.
Min planta satte jag i våras och hade redan förökat sig med ett tiotal småplantor.
Så idag fick de byta plats och ska nu i stället få växa i odlingsetagen vi håller på att göra i ordning. Mellan varje etage blir det branta slänter där den här sortens smultron kommer att passa alldeles utmärkt.

Rügen
En annan sorts smultron heter Rügen och kallas för månadssmultron. Jag tycker att de ger extra mycket smultron (röda) under hela sommaren ända tills kylan sätter in på allvar. Rügen växer kuddformad och får inga revor.
Jag har prövat ett år att så plantor av den. Minns att de var så ynkligt små att jag satte ut dem i rabatten på vinst och förlust när sommaren kom och då tog de fart och växte på sig kanonfint.

3 Comments
 • Kerstin von Seth
  Posted at 09:05h, 25 januari Svara

  Jaha, men hur smakar de olika sorterna? Jag har köpt en sort som heter Regina, frö alltså. De måste stranguleras, alltså förvaras i frysen några veckor. Får se om jag glömmer dem där eller kommer ihåg att så dem.
  Kerstin

  • Elin Debora
   Posted at 08:55h, 17 mars Svara

   Hej Kerstin!
   Jag ber om ursäkt för sent svar.
   De båda sorterna har en söt härlig arom.
   Hoppas dina smultron tar sig fint och att stratifieringen lyckades bra!

  • Elin Debora
   Posted at 09:00h, 17 mars Svara

   Hej Kerstin!
   Jag ber om ursäkt för sent svar.
   De båda sorterna smakar sött och gott. Hoppas din sådd med stratifiering lyckats! Det är härligt att odla 🙂

Post A Comment