Smycka hemmet med blommor

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten handlar om hur viktiga just blommor varit som motiv till inredning i våra hem i alla tider.

När jag var tre år flyttade vi in i ett stort hus på landet. Flytten skulle kanske aldrig blivit av, om familjen följt min mammas första reaktion när hon såg badrummet. Väggarna var klädda i plastmatta med stora brandgula solrosor och väckte inte lika varma känslor som sin färg. Som tur var kunde hon se förbi badrummet som sedan blev vackert renoverat och ett liv på landet bland blommor och grönt blev möjligt.
De väggarna är för mig ett tidigt blomsterminne och många med mig minns sjuttiotalets dominanta mönster med blommor i brunt och orange som till viss del blivit återupptäckta om än i modernare tappning.
Att dekorera hemmets interiör med blommor och blad har varit populärt i alla tider. Levande blommor har en given plats men lätt blir de också till tacksamma motiv på dukar, gardiner, tapeter och föremål. Handarbeten som broderier har företrädelsevis rara blomster i motiven och ser man på det lilla barnets teckning med en blomma och sol så är där den viktiga fotosyntesen åskådliggjord, helt omedvetet men självklart.
Kanske är det just därför som blommor fått en sådan betydande roll i allehanda utsmyckningar, för sina livgivande egenskaper, och givetvis för sin skönhets skull.

12
34
65

Kända blomsterdesigners:
Tage Andersen
Tage är en nutida blomsterkreatör från Danmark som älskar att skapa ståtliga blomsterarrangemang med levande blommor.
Med en exakt känsla för färgkombinationer fängslas betraktaren och hans kreationer har bland annat prytt det danska hovet.
Tage har också gett ut många böcker i ämnet och fått priser för sitt skapande.

Marimekko
Ett finskt företag som designar framför allt glada stiliserade blom- och växttryck i starka färger och som genom sitt enkla formspråk fått ett enormt genomslag då mönstren passar såväl gardiner som kaffekoppar.
Marimekkos mönster har skapats av många olika designers.

Laura Ashley
Laura kom från Wales i Storbritannien och började där sin designkarriär med små sjaletter. Med en blommig och romantisk karaktär i milda färgtoner känns stilen igen och märket är numer världskänt och har blivit en stor klädes- och inredningsindustri.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

 

No Comments

Post A Comment