Söndagsnöje

Veckans Deboras Gröna

I Falkenbergs Posten vecka 23 gick det att läsa om evenemanget Tusen Trädgårdar som går av stapeln nu på söndag. Då har många trädgårdar, privata och offentliga, runt om i hela Sverige visning för en dag.
Makarna Lina och Viktor Prytz och deras barn bor i ett villaområde strax utanför Falkenberg och ska också ha öppen trädgård den dagen. Familjen flyttade in i det nybyggda huset år 2007 efter en flytt från Halmstad.
Tillsammans började paret direkt skapa den nya trädgården. I stället för att höja upp tomten till gatunivå fick det bli en fin trappa och rabatt i etage ned mot tomten innanför ett avskärmande plank.
Tomten bestod först till stora delar av packade massor med bärlager och skogstomt med träd och mycket rötter, så det har varit ett tufft jobb att bearbeta marken.

140622 163

Vad gäller växter så prövar de sig fram och ser vad som trivs. – Det här är vår lekplats, säger Lina med en gest in mot trädgården, här får vi testa och göra något annorlunda.
Viktor är mycket intresserad av träd och har nu sått tallar som börjat komma upp.
På tomten baksida har de sparat många träd så miljön smälter ihop med intilliggande skog.

140622 126

Gräva gör de båda två men de blommande växterna är främst Linas avdelning.
Hon gillar att se en helhet, det får inte bli för plottrigt, och som en grön tråd i trädgården finns mycket gröna växter i olika nyanser som håller sig fina hela sommaren.

140622 171

På bara några få år har vindlande gångar och rum skapats som ger en intressant och ombonad känsla.

140622 077

I ett stort sjok växer randgräs utmed altanen som från början var en hittad planta i en kompost. – Jag förstår varför någon hade slängt den, men i en stor yta är det okej, säger lina om gräset som kan sprida sig likt ogräs.
I år prunkar de nyanlagda kökslanden och familjen har skördat sin första potatis. I år är även första sommaren med växthus och där trivs bland annat chili, tomat och paprika och familjen förstås. Där är det som att vara ute fast inne, en plats för avkoppling och trädgårdsdrömmar.

140622 137

Linas ”måste ha”
Örter, Lina älskar örter av alla de slag och njuter av att få skörda och ha dem färska i till exempel dressing och desserter. Krukor prunkar av mynta, salvia, timjan, oregano och många fler.
Malvor i olika färg och form ligger också varmt om hjärtat.
Fröpåsar är alltid härligt att inhandla, även om det ibland råkar blir sådana hon redan har hemma.
Växter på rea blir fynd som är svåra att motstå utan får följa med hem till Prytz prunkande oas.

Fakta om Tusen Trädgårdar
Hitta trädgårdar på Trädgårdsriket.
Datum: Söndag den 29/6
Tid: 10:00-17:00
Fritt inträde

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment