Sticklingar av vin

I våras fick jag några rankor av vinet Solaris från en bekant.
Jag kapade upp dem till sticklingar på cirka tio centimeter och några stack jag inne i kruka men de flesta stack jag ute direkt i marken under en ros. Även de tjockaste pinnarna fick komma ned i jorden trots att jag var tveksam till att de skulle ta sig.
Inne i vanlig rumstemperatur med tilläggsbelysning tog sig knappt hälften av sticklingarna men ute tog sig så gott som alla.
Kontentan efter att jag förökat flertalet olika buskar och rosor är att de sticklingar som sticks ute etablerar sig mycket lättare. Det viktiga är att de inte torkar ut.

Vinet Solaris är enligt givaren ingen god druva att äta direkt utan en sort att göra vin av och trots min ytterst sparsamma vinförbrukning tycker jag ändå att eget vin låter spännande att göra. De här sticklingarna ska nu få stå kvar på samma plats till nästa år så de hunnit bilda fina rötter. Redan nu kan de i och för sig flyttas men det finns ingen given ny plats för dem.
Ett tips! Sticklingar kan till en början se mycket fina ut och utveckla blad. Det beror i regel på lagrad energi i sticklingarna och rötterna kanske bara är på gång att börja bildas. Så låt sticklingar stå orörda en tid för att vara säker på att de fått fina rötter.

No Comments

Post A Comment