Suckulenter

En varm lackdoft sprider sig i hemmet när lackstången värms över ljuslågan.
Det heta lacket rinner, trycks ut i en klick på paketet och avslutas med en stämpel
som bildar ett fint sigill i den stelnade lacken. Långt ifrån tejpens värld och desto mer tidskrävande, men ack så vackert och nostalgiskt. Ett helt annat lack är att det lackar mot jul, kanske ett fullkomligt ologiskt uttryck kan tyckas nu för tiden när lack kan betyda att vara sur men i uttrycket menas det att julen sakteliga närmar sig.
Nu handlar emellertid Deboras Gröna denna gång inte om paket och lack utan det fina vi kan göra i väntan på detta, som till exempel julgrupper med härliga växter. Det finns många vackra färdiga kombinationer att köpa men det är ganska enkelt och framförallt roligt att med en smula fantasi och några växter skapa sig sin alldeles egna julgrupp.
Julstjärnan är en stående klassiker som passa fint i arrangemang men kan hos en del tyvärr framkalla allergi, så gör en ny tradition och använd suckulenter. De finns i många härliga former som blir snygga att kombinera. I år syns även färgade sorter som blir en extra effekt. För att till sist ge julgruppen den rätta känslan så pynta med mossa, julkulor, hjärtan och liknande.

131209 028

Suckulenter
Dessa växter kännetecknas genom de tjocka bladen som håller fukten länge och gör att vattningen inte behöver skötas minutiöst för att de ska överleva utan tvärtom vill de ha det relativt torrt om fötterna. Suckulenter trivs bäst på en plats med dagsljus men klarar sig förvånansvärt bra även inne i ett rum, till exempel som en bordsdekoration.
Vissa suckulenter har en matt yta på sina blad. Dessa sorter håller sig finast om man undviker att röra dem. Kaktusar hör också till suckulenter.

Mossa
Björnmossa som sälj i små påsar är lätt att dra av i önskade stycken och bädda in planteringen med. För att den ska hålla sig grön länge funkar det bra att duscha den emellanåt med en vanlig vattensprayflaska.
131209 005

Plantering
Plantera i så- och kaktusjord och blanda gärna i lecakulor så jorden blir porös
och genomsläpplig.
Använd krukor, fina skålar eller planteringsfat. Tänk på att vattna sparsamt
speciellt om kärlen inte har hål i bottnen annars ruttnar plantorna lätt om de står i fukt.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten

Planteringarna på bilderna är de blomsteruppsättningar jag gjort på mitt arbete
på Laurentius kliniken som jag skrev om tidigare i ett inlägg:)

 

No Comments

Post A Comment