Trädgårdsdesign villaträdgård i Falkenberg

Hos Sandra Guererro och hennes familj står deras hus nybyggt och klart men tomten tom och i behov av hjälp. Då paret har sina rötter i sydligare länder fanns medelhavsinspirerad trädgård på önskelistan. Tomten har en stark lutning på baksidan och en mur av något slag önskades.
Jag föreslog kalkade murar och växter med medelhavskänsla, gråsilvriga blad, lila blom och torktåliga växter då det rörde sig om söderläge.

En hel tomtritning
Passage från framsidan genom en pergola. (Obs! Sedd från entréns.)
Pergolan med buskar och klängväxt sedd framifrån.

Tomten planerades med en inbjudande romantisk entré med naturstensmurar varvade med partier av rosor. En vacker järngrind ville paret ha in från gatan och naturstenen innefattade både gång, parkering och en mindre sittyta.
För att komma till baksidan kan man, som syns på den undre ritningen, antingen gå den stenlagda gången intill huset eller genom portalen med trampstenar och en matta av kryptimjan.

På baksidan ritades en stor träaltan in som till vis del ramas in med en stadig pergola där en pipranka får växa upp. På sidan av altanen en naturstensyta för utomhusträning.

Skiss av vy sedd från trädgårdens sydvästra hörn.

Sluttningen på baksidan delas in i ett par etage med kalkade murar och trappa till den första etagen.
Här finns olika blommor, buskar, rosor och träd. Längst ned en odlingsyta och bärbuskar innan stenmuren som avgränsar tomten från en allmänning.
Så här kan trädgården se ut sedd nedifrån. En skiss beskriver höjder och en känsla.

Detaljritning plantering E. nedanför den översta muren.
Detaljritning plantering F. första etaget.

Ritningen bestod av många detaljritningar och samtliga hade också en planteringsritning i svartvitt med numrering samt en komplett växtlista.
Ovan syns några exempel av detaljritningarna. Alla färglagda ritningar är sedda uppifrån, därför gör jag ofta enkla skisser av hur rabatter och delar kan se ut sedda framifrån för att ge en ökad inblick.

Så här kan en komplett trädgårdsritng se ut gjord av mig, Elin Debora,och det som då ingår är alltså planteringsritningar med numrering på varje växt som sedan återfinns i en växtlista.
Välkommen med frågor och beställning av planering av din trädgård eller delar av den!
Klicka här om du vill läsa mer om hur ett hembesök går till eller om webbaserad trädgårdsplanering.
Tack!

No Comments

Post A Comment