Tulipa

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Nu är tiden då varenda blomsterhandel, stormarknad och mack formligen svämmar över av smäktande tulpanbuketter. Och det behövs verkligen inget mer än bara blommorna i sin enkelhet för att göra dem så begärliga.Tulpaner är vårens budbärare i alla tänkbara härliga färger med långsmala blad målade i försommargrönt. Så vackra alldeles nya i sina ovala mjukspetsiga knoppar. Blygsamt öppnar de sig och visar det innersta med ståndare från ljust gula till mörkt chokladbruna täckta av frömjöl.
Tulpanerna fortsätter hela tiden att växa och blommorna blir vidöppna med sina hylleblad i krans likt en tjusig krage. Sakta böjer sig stjälkarna ut över vaskanten i en luftigt romantisk konstellation och blommorna tappar varsamt ett efter ett blad. Genom hela åldringsprocessen från knopp till överblommade med blekgröna blad
behåller de sin charm på ett unikt sätt.
Efter en blygsam introducering av lökväxten i Holland på 1600-talet utbröt efter en tid den historiska tulpanhysterin där varje lök kostade en stor förmögenhet. Under en period var det en mycket lukrativ bransch då tulpanerna blev en statuspryl för de välbärgade att stoltsera med. Med tiden blev man dock allt skickligare på att odla fram större kvantitet av de begärliga lökarna och priset sjönk radikalt.
Tur för oss idag att det är en blomma alla förunnade!Lyckas med tulpanbuketten

Skär av ett par centimeter av stjälkarna och ställ buketten i en vas med kallt vatten.
Låt plast eller papper sitta kvar runt buketten gärna någon timme medan de suger upp vatten och blir stadiga i stjälkarna. Förvara buketten lite svalare nattetid gärna med emballaget runt som stöd så håller de sig fina längre.
Tänk på att snittblommor och fruktfat inte går ihop då frukter avger etylengas
vilken får blommorna att vissna i förtid.Papegojtulpan

Tulipa gesneriana Papegoj-Gruppen är en tulpansort som känns igen på sina fransade lätt vridna hylleblad som ofta är flerfärgade. Blommorna är stora och ger en spektakulär look.
Tulpansläktet i sin helhet är ofantligt stort och innefattar såväl vilda
som odlade sorter och hybrider.

Namnet
Tulpanens vetenskapliga persiska namn Tulipa kommer från dil som betyder hjärta och bastan som betyder att binda, fängsla och blev tillsammans ordet dulband.
Via namnet står det klart att växten redan från början ansågs vara trollbindande vacker.
I Europa blev namnet sedan tulpan.

Krönikan i sitt rätta utförande återfinns på Falkenbergs Posten

 

No Comments

Post A Comment