Ute, en förlängning av inne

I dagens Falkenbergs Posten hälsar jag på en en härligt ombonad trädgård.

När jag kommer till en trädgård lägger jag speciellt märke till om det finns växter och andra material som skapar trädgårdens så kallade tak, väggar och golv. För att känna avkoppling och lugn i en utemiljö krävs det oftast att platsen är ombonad och privat. En öppen yta bjuder förvisso in till trevliga samtal med grannar och förbipasserande men ger också en oinbjuden inblick i vår fria tid.

141011 055

På Odenvägen 44 i Falkenberg bor Lotte Svensson med sin man och son i ett tegelrött stenhus som ger en varm kontrast till buskar, träd, gräs och perenner och på framsidan välkomnar en blå dörr mellan välväxta silverpäron.

141011 049

Trädgården ligger inbäddad i höstbedagade växter och med ens blir jag nyfiken att få se mer och vill följa grusgången som slingrar sig in under ett tak av korstörne och klotkörsbär.
När Lotte först kom till trädgården kände hon olust över att tänka sig behöva ta hand om en hel trädgård, men med tiden väcktes ett stort trädgårdsintresse och hon finner numer hela tiden nya intressanta växter och göromål. – Jag tycker det är fridfullt att vara ute och gräva, säger Lotte med varm röst och berättar att när trädgården en gång kändes klar kom hon som tur var på det gick att göra om, byta ut och tänka nytt så hon kunde fortsätta med sitt trädgårdsarbete.
Lotte är inte rädd att göra fel utan gräver upp och flyttar det som behövs och gör på så vis trädgårdsplaneringen avdramatiserad. – För mig är det bara glädje med trädgården, säger hon och jag som besökare känner att det är verkligen en älskad plats för fritid.

Tak, väggar och golv i Lottes trädgård

Träd bildar vackra tak som skyddar mot sol och stammarna ger ett skulpturalt intryck, både ute och sett inifrån huset.
Blåregn som blommar i ljusblått och ett vin som med tiden kommer ge läskande klasar bildar över första sittplatsen ett läckert tak för öga och gom.

141011 042

Plank med murgröna, klippta häckar och höga murar avgränsar och ramar in och blir trädgårdens eleganta väggar.
Ett annex med stora glaspartier ger också det rumsindelning och via en passage leds man in till trädgårdens baksida där odlingslådor inom kort ska anläggas.

141011 029

Myskmadra och vitblommande tulpaner bildar i en rabatt ett elegant golv och försommarflor innan de andra perennerna hunnit växa till sig.
Stenbelagda uteplatser ger lättmöblerade ytor för såväl sittgrupper som krukor och prydnader. Att ytorna dessutom är i olika nivåer ger en extra dimension.

141011 028

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment