Vår bästa tid är nu

Min senaste krönika i Falkenbergs Posten

Vår bästa tid är nu, den enda tid vi med säkerhet har.
Rosornas tid är också nu. Vart än man går kommer förföriska rosdofter svepandes med vinden och målar själen i soliga glada färger!
En del rosor har redan blommat över men många har vackra flor kvar att bjuda på och vissa blommar oavbrutet till hösten sätter in på allvar.
Rosor prunkar i rabatter, väller ut över staket och murar och klänger över välvda portaler. De inbjuder lockande att sticka näsan i väldoften!
Trots att en ros kan ställa till med en hel del bestyr i form av bladlöss och diverse ovälkomna prickar på bladen så är den och förblir en folklig favorit.
Genom tiderna har rosor stått för många symboliska liknelser. Uttrycket ”att rosa någon” när man ger någon eller något bra kritik är ett av många målande talesätt.
Rosenblad och nypon har haft stort användningsområde inom naturmedicin och används än i dag. Av obesprutade rosor går det fint att till exempel blanda kronbladen i en sallad, frysa in dem i iskuber vilka blir vackra i sommarbålen eller göra sitt eget rosenvatten som kan användas både till ansiktsvatten och matlagning.
Njut idag! Vem vet vilken ros som blommar i morgon.

Okulerade rosor
Okulering är ett vanligt förökningssätt av rosor. Det betyder att man ”opererar” in en rossort på en härdig vildrosstam vilket gör att förädlade rosor blir livskraftigare, förökningen går snabbare och det går åt betydligt mindre växtmateriel. Okuleringsstället är den plats där grenverket börjar vid roten och ska planteras minst tio centimeter under marknivå.

Engångsblommande
Engångsblommande rosor har en begränsad blomningstid under sommaren då de i regel blommar mycket rikligt. Kallare väderlek, som i år, kan förlänga blomningsperioden.
Många av de gammaldags rosorna är engångsblommande och följs sedan av dekorativa nypon.

Ohyra
Om rosen får bladlöss så blanda en halv liter såpa med en liter vatten.
Använd en sprutflaska som går att spruta med upp och ned så det går att komma åt hela växten med såpblandningen. Behandla rosen vid mulet väder eller på kvällen.
Det finns även kravmärkt medel i handeln för lusbekämpning.
Rosor hålls friskare om de har sällskap av tagetes då många flygande insekter skyr dess doft och rosens rötter hålls fria från rosnematoder av en substans som tagetes avger.

Krönikan finns även på  http://online.falkenbergsposten.se/flashpublisher/magazine/326

Det här blev mitt 100-e inlägg:) Det första publicerades den 21mars, ovant spännande och då kom inläggen strödda. Nu har de blivit en rolig och i princip daglig vana.
Tack till alla er som följer dem 🙂

No Comments

Post A Comment