Veckans Deboras Gröna

Den här veckan har jag haft turen att få besöka en underbar plats vid havet.

Hemma hos Unosson

Mellan Morup och Glommen strax utanför Falkenberg bor Kajs-Marie och Jan Unosson i en kringbyggd Hallandslänga från 1700-talet.
Den är en av få längor som är kvar med halmtak runt hela då de flesta öppnades upp när gårdarna moderniserades och traktorer behövde få plats att komma in mellan huskropparna. Det är nu nio år sedan makarna flyttade in och förutom att ta itu med husrenovering började de skapa en vacker trädgård där det då bara fanns träd, sly och högt gräs.

140604 215

En bit ut från boningshuset, mellan hönshuset och växthuset, ligger en stor planterad yta. Den kallas Rosringen och omgärdas av en häck med Apotekarros som inom kort kommer slå ut i doftande karminrosa blom. Den blommar bara vid ett tillfälle per säsong, men som Jan säger, ”Det är ju bara julafton en gång och året med!”
Innanför häcken finns en härlig köksträdgård med de olika landen inramade med låga buxbomshäckar. När paret för några år sedan just hade planterat de trehundra buxbomplantorna kom ett larm om att buxbom kan drabbas av en svampsjukdom och dö, men som tur är ser de ut att trivas och må väl och för säkerhets skull klipps de inte längre på sommaren för att klara sig bättre.

140604 159

Jan gillar stora öppna ytor emedan Kajs-Marie gillar planteringar, och undan för undan blir det nya rabatter. Det är lätt att se hur väl växterna trivs och här och var syns frösådda aklejor, fingerborgsblommor och vallmo. Kajs-Marie har inte hjärta att rensa bort allt som kommit på fel plats.”Det blir som det blir och man får stå ut med det”, säger Kajs-Marie och konstaterar att man kan bespara sig själv en hel del arbete genom att låta växter självså sig och bli fina där de trivs bäst.

140604 201

I det stora växthuset doftar fräscht av citrus, vinstockar, äkta lager, och av tomaterna som snart ska planteras ut i en odlingslåda vid exotisk minikiwi och fikon. I växthuset finns också en sittgrupp där teet avnjutas med utsikt över trädgården efter ett dagsverke.
Utanför kluckar välmående höns belåtet där de går med stolta tuppar och värper ägg med den gulaste av gulor som ger gyllene pannkakor.

140604 243

Kajs-Marie och Jans tipsar
Återanvänd gamla saker. En rostig resårbotten blir en läcker väggspaljé.
Täck med gräsklipp mellan köksväxterna. Det hjälper till att hålla fukt, hålla undan ogräs och gödslar marken.

140604 229

Försök att redan tidigt på säsongen rensa över odlingsytorna och vara i fas så blir trädgårdsarbetet mindre ansträngande.
Låt självsådda plantor gro och blomma där de trivs.
Ta reda på vad i din trädgård som går att äta. Det är roligt att kunna skörda ur egen täppa.
 

 

No Comments

Post A Comment