Brännande delikatess

Nu är sommaren verkligen i sitt esse och ogräsen frodas!
I luften ligger en varm mustig doft från stora nässelbestånd och de snabbt växande plantorna är ännu fräscht mildgröna med blad som bränns så fort man snuddar vid dem.
Rotsystemet är inte heller att leka med. Börjar man dra upp en planta så strålar dess underjordiska utlöpare ut i marken åt alla håll och på så fiffigt vis kan nässlorna säkra sin överlevnad trots idogt rensande.

Så här tidigt på säsongen är det ett gyllene tillfälle att skörda dessa brännande delikatesser! Använd handskar och plocka unga skott. Finns det ett bestånd som regelbundet skärs ned så går det med fördel att skörda unga nässlor där ända in i hösten.
Brännässla är en superört som innehåller massor med nyttigheter och passar lika bra i paj som i pesto vilket gick att läsa om i förra veckans mattips i Mat med Wien. Plocka mycket nässlor när tillfälle ges och förväll lätt, frys in till framtida behov eller torka bladen hela för att senare förvällas till olika maträtter eller mal ned dem till ett alla tiders vitaminpulver.
Naturen har den härliga egenskapen att ideligen bjuda på gratis läckerheter!

Förr i tiden
Förr användes nässlor för att piska människor med som led av svåra sjukdomar och psykisk obalans. Månne tro om det var grunden till uttrycket: Ont ska med ont fördrivas. Säkert ”botades” några av blotta förskräckelsen, men tur att detta är ett avslutat kapitel. Det ansågs också att brännässlor kunde skudda mot trolldom och oknytt.


Nässelfjäril
Nässelfjärilen är ett härligt tidigt vårtecken. Det är klokt att om möjligt låta ett bestånd nässlor stå kvar i den egna täppan. Den vackra och viktiga nässelfjärilen är i stort behov av att ha nässlorna som barnkammare då larverna lever av bladen.

Urtica dioica
Ordet urtica kommer ifrån ordet urere som betyder bränna och ordet dioica betyder ungefär två hus och syftar på att han och honblommor sitter på olika plantor.
Brännässla bör undvikas vid vissa medicinska tillstånd.

Krönikan i sitt rätta utförande återfinns på Falkenbergs Posten

No Comments

Post A Comment