Odla chili med Debora Del 1

Välkommen till min chiliskola!
Här kommer du kuna odla chili med mig Elin Debora, få tips och råd och följa hela processen från frö till färdig planta och slutligen skörd. Att odla chili är lätt, roligt och ger riklig avkastning så jag hoppas att du ska gilla det lika mycket som jag!

Chili finns i enormt många olika former, färger och styrkor. Det som gör en chili stark är en olja som heter capsaicin och den styrka mäts i skalan Scoville. I år prövar jag inte mindre än elva olika sorters chili som jag inte odlat innan i styrkor mellan 100-800 000 Scovillie. Så mycket chili blir inte bara svårt utan i princip omöjligt att äta upp men det kändes spännande med alla sorter så jag ville testa alla. (Ett hett tips till hur jag hittade mina fröer kan du läsa om i det här inlägget! Längst ned i inlägget hittar du vilka sorter jag sått i år.
Chiliskolan finns också på Youtube och de filmerna kan du även se här på bloggen till varje nytt inlägg.

Sådden:
Små plastkrukor
Jag använder plastkrukor för de gör så jorden lätt behålls fuktig går sedan att rengöra och återanvända. Den fyrkantiga formen gör dem lätta att ställa intill varandra.
Krukorna är små för att fuktigheten i dem ska matcha att det först inte finns några rötter i den som behöver utrymme. Med tiden kommer plantorna att skolas om (planteras om i större krukor).
Du kan också använda plastförpackningar som blir över efter matvaror som till exempel vinduvor och mindre köttförpackningar. Det är viktigt att krukan eller förpackningen har hål i botten.
Planteringsjord och såjord
Fyll krukorna till 2/3 med planteringsjord. Jag använder mig av Hasselfors ekologiska naturgödslade jord. 1/3 överst fylls med sojord. Det här gör att fröet får gro i den näringsfattiga jorden, vilket många fröer föredrar, och när den lilla nya plantans rötter växer på sig når de ned i den mer näringsrika planteringsjorden. Genom att göra så här behöver jag inte ha bråttom att plantera om de små ömtåliga plantorna.
Se till att det finns en liten bit kvar upp till kanten när krukorna är fyllda.
Tryck till
Tryck till ytorna i krukorna lite lätt genom att ta en kruka och ställa i en annan. På så vis får du en planare yta att så dina frön på.
Täck fröna
Chilifrön ska täckas med ett tunt lager såjord. Till en liten sådd funkar en hushållssil perfekt. Lägg jord i silen och strössla över din sådd till du fått ett tunt fint täcke över fröna.
Namnade småkrukor med elva olika sorters chili. Spännande!
Det fiffiga med att skriva med blyerts är att även om skriften bleks så finns det spår kvar efter stiftet så namnet i regel ändå går att tyda.

Vatten
Ställ krukorna i ett tråg och vattna i tråget så krukorna står i lite vatten. Känn då och då efter hur mycket vatten de sugit åt sig. Även ytan ska kännas fuktig. Häll på mer vatten om det behövs eller häll av om det blivit för mycket.
På så här vis vattnar jag hela tiden min sådd enda tills de är färdigväxta. Metoden gör att rötterna söker sig nedåt i krukan och dessutom hålls ytan slät och fin och alla frön ligger snällt kvar på sin plats.
Tilläggsbelysning
Nu behöver sådden värme och tilläggsbelysning.
Det går fint att ha sådden inne i rumstemperatur men den måste ha extrabelysning i och med att sådden kommit upp.
Belysningen ska vara på i 12 timmar och släckt i 12 timmar och hållas på ett avstånd av 20cm från sådden. Använd gärna en timmer för att ha koll på läget!
Jag använder mig av vanliga takarmaturer med varmivta lysrör, två/armatur. De ropade jag in på en auktion för en billig peng och har fungerat alldeles utmärkt. Jag har också prövat T5-lysrör men fick byta till de förstnämnda då den sådden växte mycket sämre än resten.
Behåll fukten
Fukten som finns i krukorna kommer att vara ett bra tag men ytan torkar ut ganska fort. Vattna över ytan med en stänkflaska (en sådan som är för tvätt) så den hålls fuktig.
Hinner ytan torka ut då och då kan groningen fördröjas och fröna i värsta fall dö om de börjat gro.
En genomskinlig plast över sådden kan hjälpa till att behålla fuktigheten. Kom ihåg att den inte får liga tätt utan det måste komma in luft till sådden.

Lycka till med din sådd!
Vi ses i nästa chiliavsnitt.

Här kan du titta på del 1 av Odla chili med Debora

 
 

Mina chilifrön
De här sorterna har jag sått i år. Jag presenterar fröna efter styrka, som jag fått berättat för mig, och börjar med den mildaste:
Capsicum annum Sweet Wrinkled Old Man (Mysigt namn eller hur!) 100-1 000 Scovillie
Capsicum Chinese Numex Suave Orange 850 Scoville
Capsicum baccatum Aji White Fantasy 1 000-4 000 Scovillie
Capsicum annum (Jalapeno Cracked) Jalapeno Xalpa 2 500-8 000 Scovillie
Capsicum baccatum Erotica 3 000-10 000 Scovillie
Capsicum annum Haitian Purple 5 000-30 000 Scovillie
Capsicum annum Peter Pepper Yellow 10 000-20 000 Scovillie
Capsicum baccatum Aji mango 10 000 30 000
Capsicum Chinese Habanero Ebony Giant 250 000-300 000 Scovillie
Capsicum cinese Pink Tiger 350 000-800 000 Scovillie

Chilifrön, små men heta!

No Comments

Post A Comment