05 dec Första grönkålen
Nu har jag tillagat första grönkålen för december:)
Grönkål uppskattas av flera i familjen
och ibland får vi ett riktigt sug efter just det.
Då spelar det ingen roll om det är sommar eller vinter.
Finns ingen färsk grönkål att uppbringa så blir det fryst som tinas.
Bäst är den såklart lagad på mitt sätt;)
Säkert tycker de flesta så, att den ska tillagas på just deras sätt.
I Härnösand hade vi ingen tradition med grönkål
utan den har jag anammat sedan vi flyttade hit.
Jag tror egentligen att jag missuppfattade hur tillagningen skulle gå till
när jag en gång fick receptet berättat för mig.
Så här gör jag:
och kokas mjuk i lättsaltat vatten.
Sedan hälls det mesta av vattnet av och ned med grönkålen i en stekpanna.
Där får den koka i hop med spadet, grädde, massa senap,
lite salt och vitpeppar och lite honung tills det blir en krämig röra.
No Comments