Helt vilt med mynta

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten

Mynta är en odlingsvärd örtväxt med fantastisk smak och doft men som bäst odlas med försiktighet då dess underjordiska utlöpare och krypande stammar gör att den sprider sig blixtsnabbt och övertar således en plantering på nolltid. Rätt växt på fel plats lätt blir ett ogräs.
För att avgränsa myntor kan man till exempel plantera dem i en nedgrävd vid och djup kruka vilken man tagit bort bottnen ur. Då hålls myntan stången men bör i vilket fall vara under uppsikt.
Mynta finns i många olika sorter och är en lättodlad anspråkslös växt som trivs i sol till halvskugga och i de flesta jordar, bara de inte är för torra.
Förnya plantan emellanåt med att efter några år gräva upp och dela den. Ta samtidigt bort gamla partier och håll på så vis beståndet fräscht.
Mynta passar lika bra i kruka som i rabatt och drar till sig fjärilar, humlor med flera.
Med sin aromatiska doft och intensiva pepparmyntssmak passar den mycket väl in i många maträtter, desserter och bakverk. Det drar i käkarna när tanken kommer om att blanda finhackade blad i krämig yoghurt och äta den till en ljum fruktsallad, eller torkade myntablad som vips blir ett uppfriskande örtte vilket gynnar matsmältningen.
En härlig ört väl värd att utforska.

Mynta2

Ingefärsmynta
Mentha gracilis ’Ginger’ har en härlig doft av ingefära.
Den har ovalt formade, något spetsiga blad som blir gulbrokiga med lätt tandade kanter.
En snygg perenn som blir dryga 30 centimeter hög och blommar med små rosalila blommor.

Mynta1

Chokladmynta
Här kan man tala om en förförisk doft av After Eight som skapar lust att sluka växten helt och hållen!
Mentha x piperita ’Chocolate’ har vackert frodiga, gröna blad som skiftar mot mörkt rött och sorten kan bli cirka en halvmeter i höjd fast den gärna lägger sig ned.
Blommar med ljust lavendelblå blommor.

Allmänt
Några sorters myntor växer vilt i Sverige.
Myntor korsar sig lätt med varandra och detta gör att det uppstår nya så kallade hybrider.
Fjärilar, humlor och andra insekter gillar myntans rara blommor.
Det är lätt att föröka myntor genom delning eller skott som först får rota ut i ett glas med vatten innan plantering i lucker, fuktig jord.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment