Septembersol

I dagens Deboras Gröna i Falkenbergs Posten tipsar jag om hur du får förbättrar odlingsklimatet i trädgården.

Tidiga morgnar på cykel har jag sedan en tid önskat att fingervantarna hade hämtats upp ur källaren och en mössa har sannerligen behövts i fartvinden för de frusna öronen.
Men samtidigt som jag älskar hösten med den klara luften och lugnet i naturen så vill jag inte riktigt acceptera att den kommit. Jag vill hålla kvar sommaren bara ett litet tag till, lagom tills naturen intagits av de läckert färgsprakande höströda och gula färgerna, då känns hösten helt okej.
Vissa dagar är det som om det fortfarande vore sommar, i alla fall när man befinner sig i lä. Då är det gott att göra trädgårdssysslor och septembersolen ger till och med lite ny rosig färg på kinderna.
Det är härligt att vara ute och se de växter som vägrar höstens ankomst och fortsätter ge nya knoppar. De gör mig extra glad och hoppfull om att kanske kanske kommer en blomma till hinna fram utan att frosten tar den.
Det är en stor skillnad på olika platser i landet vid vilken tidpunkt och hur länge en och samma växt blommar. Sverige delas in i olika zoner på grund av hur varmt det är men man kan göra en hel del för att ge växterna gynnsammare klimat även på tuffa utsatta platser.
120612 2 003 - Kopia (2)Stenar ger värme
Att använda sig av stenar i trädgården är en fiffig metod för att ge växterna ett gynnsammare klimat.
Stenar alstrar värme på dagen och på nätterna släpper de ifrån sig den och skyddar på så vis växterna mot kyla.
Stenmurar ger en vacker fond till planteringar och större stenar utplacerade i grupper i rabatten blir en snygg detalj.


Häckar ramar in trädgården och stoppar svepande kalla vindar. Läplanteringar med blandade buskar ger också ett gynnsamt odlingsläge och blir en fin effekt i sig.
Spaljéer och staket skapar också ett gott skydd mot vind även om de har mellanrum mellan spjälorna.
120612 2 014Upphöjt
Att ha upphöjda bäddar för odling ger många fördelar.
På våren tinar jorden i dem fortare än i omkringliggande jord och det gör att odlingssäsongen kan påbörjas tidigare. Dessutom blir jorden luckrare på djupare än vanligt.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment