Surkål = mums för magen

Surkål.
Förr hade jag ingen aning om hur fantastiskt gott det är med surkål!
När man väl fått smaken för det så blir det ett måste.
En burk hemmagjord surkål som stått och mognat en längre tid.
Processen kommer i gång i rumstemperatur på ca 2 veckor
och mognar sedan i kyl ca 4-6veckor.

De skyddande kålbladen såg fina ut.

Under finfin surkål, den här blandad med morot och lite äpple.
Till surkål ska man använda ekologiska råvaror,
annars fungerar inte jäsningsprocessen (intressant, eller hur?!).

Strimlad vitkål, äpplen i tunna skivor, morötter, lite kumminfrön och pyttelite salt.
Mängden salt är mycket viktig att få rätt.
Mjölksyran bildas genom en biologisk process:)

Allt ”stampades” samman så ingredienserna blev mjuka

och dess vätska mosades fram.

Ned i rena burken och avslutningsvis på med ett lock av hela vitkålsblad.
Jag kan rekommendera en bok som innehåller många recept och bra information, Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck.

Mjölksyrade grönsaker hjälper till att skapa en god flora i mage och tarm.
När mage och tarm mår bra så gynnas hela kroppen:)
I mjölksyrade grönsaker finns även antioxidanter, mineraler, enzymer
och mycket mer som våra kroppar behöver för att hålla sig friska.
Det finns också bra färdiga surkålsprodukter i handeln.

No Comments

Post A Comment