Tänk efter före

Veckans Deboras Gröna i Falkenbergs Posten handlar om växter som täcker marken.

Täck marken, eller den kommer att täcka sig själv.
Enkelt men ändå så svårt ibland hur detta ska gå till rent praktiskt.
Visst kan det se tjusigt ut med brun jord runt plantorna i rabatterna men alla kan förstå hur mycket tid det tar att rensa och hålla efter.
Jorden är sådan av naturen att den gärna vill vara täckt och hjälper vi inte till med det i form av planterade växter så behöver det inte gå värst lång tid innan ogräset tagit över.
Det gäller alltså att tänka efter före om rabatterna ska bli lättskötta och det är dags nu när det våras.
Rensa först jorden från ogräs så gott som går. Ju noggrannare arbete desto lättare att hålla efter i rabatterna. Rötter från rotogräs sträcker sig långt och djupt och varje lämnad rotbit kan bli en ny planta. Gäller det mindre partier som ska göras vid kan det vara lönt att gräva bort jord och fylla på med ny.
Plantera sedan marktäckande växter som får sprida sig runt och under befintliga växter och fråga i plantskolan hur tätt plantorna ska sättas för att fort växa samman. Var noga med att hålla efter ogräset under tiden.
Idag listar jag några av mina favoriter som lätt breder ut sig och minimerar rensningen i rabatten.
näva
Näva
Geranium kallas näva på svenska och är släkt med våra vilda midsommarblomster. Vissa blir uppemot sextio centimeter men merparten är lägre. Många av sorterna har en marktäckande förmåga och passar fint i rabatter och i framkant av buskage.
Nävor är ett lättskött släkte och trivs i de flesta jordar i soligt till halvskuggigt läge och är mycket användbara marktäckare.
kaukasisk förgätmigej
Förgätmigej
Brunnera macrophylla som den heter på latin är en låg vårlig marktäckare som lyser upp rabatten med sina himmelsblå små blommor i maj till juni. Bladen är stora och formade som ett hjärta och det finns både gröna, ljust kantade och silverbladiga sorter.
Förgätmigej breder ut sig fort och trivs bra i halvskuggiga lägen. Sol fungerar också bra om det inte blir för torrt.
SONY DSC
Hasselört
Asarum europaeum sprider sig med krypande jordstammar och får vackert blanka, njurformade blad.
Blommar med oansenliga bruna blommor som man knappt lägger märke till så det är för bladen den odlas. Det är en tacksam skuggväxt och trivs bland annat under buskar och som lundväxt.

Krönikan i sitt originalutförande återfinns på Falkenbergs Posten.

No Comments

Post A Comment